Lymfmassage

Vad är lymfsystem?

För att reda ut vad lymfmassage är och vad lymfmassage är bra för behöver vi först och främst veta vad lymfsystemet är och vad det gör. Man skulle kunna säga att lymfsystemet är kroppens rengöringssystem. Lymfsystemets viktigaste uppgift är att hålla vätskebalansen i schack samt försvara kroppen mot bakterier, virus och i värsta fall cancer.

Lymfsystemet består av olika delar:

  • Lymfa, en typ av vätska som finns i kroppen
  • Lymfkärl, som i sin tur transporterar lymfan
  • Lymfkörtlar, vilka suger upp delar av lymfan samt tar hand om och gör sig av med sådant som kan vara skadligt för kroppen
  • Mjälten
  • Brässen
  • Övrig lymfatisk vävnad, så som halsmandlar


anatomy, woman, human-254120.jpg

Värför lymfmassage?

Lymfmassage är en behandlingsmetod som använder lätta och rytmiska rörelser för att stimulera lymfflödet. Det skiljer sig från traditionell massage genom sin fokus på lymfsystemet.

Vad är lymfmassage?

Massagen som också går under namnet MLD; manuellt lymfdränage är en lugn och mjuk behandlingsmetod där man jobbar med andning, hud och bindväv. Med hjälp av djupandning lätta tryck och strykningar i lymfflödets riktning stimuleras lymfsystemet att transportera överskottsvätska och slaggprodukter på ett effektivt sätt ur kroppen. För en del problemområden används ibland även djupare grepp och silikonkoppor för att lösa upp mer djupgående stopp och ärrvävnad.Lymfsystemet är en av våra viktigaste kroppsfunktioner som trots det ofta glöms bort. Här följer om vanliga tecken och möjliga symtom som kan uppstå när lymfsystemet inte fungerar optimalt.

När ska du gå på lymfmassage?

Trögt lymfsystem, ödem och stockningar orsakas bland annat av stress, operationer, borttagning av lymfkörtlar i samband med cancerbehandling, gamla skador (ärrvävnad), inaktivitet, hormonella obalanser, kost eller mediciner som kroppen inte hinner rensa ut. Det kan även vara medfött.
Det är en behandlingstyp som passar alla men speciellt du som har någon typ ödem, primärt eller sekundärt efter tex operation, lipödem, fibromyalgi, restless-leggs, trötthetssyndrom, hormonell obalans eller allmän känsla av att vara svullen.

Lymfmassage är speciellt bra för dig:

▪ Som känner sig trött och tung i kroppen
▪ Svullnad i olika kroppsdelar
▪ Oförklarlig värk i kroppen
▪ Domningar i armar, händer eller fingrar
▪ Ofta återkommande infektioner/förkylningar
▪ Man får lätt träningsvärk
▪ Dålig blodcirkulation
▪ Svullna lymfkörtlar
▪ Celluliter
▪ Åderbråck
▪ Problem med oren, svullen eller torr hud
▪ Problem med bihålorna
▪ Att man lätt känner sig frusen
▪ Slembildning
▪ Spänningar i nacken
▪ Återkommande huvudvärk
▪ Sömnproblem
▪ Man känner stress/oro i kroppen

Det finns en lång rad olika faktorer som kan orsaka ett trögt lymfsystem, men en av de vanligaste anledningarna är dålig kost och/eller livsstil – att man inte äter speciellt hälsosamt, dricker för lite vatten, för hög stressnivå och brist på rörelse/motion. Lymfflödet kan även hämmas vid t.ex. ärr, skador och om man bär kläder som stramar åt på fel sätt. Man kan även ha genetiskt anlag för trögt lymfsystem som gör att man lättare drabbas.
Lymfkärl tar ut överskottsvätska från kroppens vävnader och riktar den mot närliggande lymfkörtlar. Lymfkörtlarna innehåller immunceller som upptäcker och förstör bakterier, virus och skadade celler i vätskan.