Varför olika Andningstekniker?

AVLASTNING AV STRESS

Stressen på grund av arbete, familj, ekonomi och andra ansvarsområden har ett sätt att byggas upp med tiden. Andningstekniker fungerar som en ventil för att minska stress och denna uppbyggnad av ångest. Främjar förbättrad mental klarhet och en bättre balans mellan arbete och privatliv, vilket resulterar i avslappning och hjälper dig att lindra stress.

Under stress är det svårt att andas, men genom att använda avslappningstekniker och fokusera på andningen kan man lindra dessa svårigheter.

VIKTMINSKNING

Studier visar att viktökning är positivt korrelerat med en ökning av dagliga stressfaktorer i ens liv. Ju mer stress det finns, desto mer sannolikt är det att vissa människor går upp i vikt på grund av ökad frisättning av kortisol och adrenalin.

Den goda nyheten är att när stressen väl är löst blir det lättare att uppnå och bibehålla en hälsosam och behaglig vikt. Normala stressnivåer kommer på ett naturligt sätt att balansera såväl matmönster som nivåer av fysisk träning, oavsett om den är frånvarande eller alltför utbredd i ens liv. Andningsövningar gör det möjligt att ta itu med oönskad vikt utan behov av modekurser eller andra viktminskningsgimmicks eftersom det är en utmärkt stresshanteringsaktivitet.

OLIKA ANDNINGSÖVNINGAR

De djupgående andningsövningarna sträcker sig från snabba och snabba andningsövningar till långa och komplexa meditationer. Det finns inte någon “en storlek som passar alla” övning. På samma sätt finns det inga strikta riktlinjer när det gäller “hur man ska andas” från dag till dag.

Det är snarare så att korrekt andning är något som man ständigt måste fokusera på och förbättra. Det är ett verktyg som man kan utnyttja på olika sätt för att uppnå ett antal positiva resultat.

Här är en kort sammanfattning av vad några av andningsteknikerna kan hjälpa till med och hur man utför dem.

 • Fyrkantig andning (AKA Box Breathing): Övningen Square Breathing är en mycket enkel andningsmetod som följer en “fyrkantig” ram. Andas in till fyra, håll andan till fyra, andas ut till fyra, håll andan till fyra och upprepa detta andningsmönster.
 • 4 7 8 Andning och variationer: Andningsövning utvecklad av dr Andrew Weil. Andas in genom näsan till fyra, håll andan till sju, andas ut långsamt till åtta. Upprepa.
 • Mindful Breathing: En medveten andning som främjar medvetenhet genom varje in och utandning, och som arbetar för att uppnå mindfulness.
 • Paradoxal andning: Vid normal eller hälsosam diafragmatisk andning rör sig diafragman nedåt vid varje inandning. Paradoxal andning uppstår när diafragman (paradoxalt nog) rör sig i motsatt riktning (uppåt) vid varje inandning.
 • Diafragmatisk andning: Djup andningsövning som främjar djupa inandningar genom bukandning. I motsats till ytliga andetag från den övre delen av lungorna. Med den här tekniken trycker diafragman nedåt vid varje inandning, i stället för uppåt. Diafragmatisk andning aktiverar också det sympatiska nervsystemet eller kamp- eller flyktreaktionen.
 • Yogainandning: Samverkar med din yogapraktik. Varje andetag är i linje med en hållning och/eller rörelse.
 • Magandning: En form av andning som främjar andning från djupet av buken (diafragma). Med varje andetag höjer och sänker sig magen.
 • Ujjayi-andning: En typ av yogiskt andningsmönster som kan översättas till “segerrikt andetag” och som främjar sammandragningen av baksidan av halsen under inandning och utandning med näsan.
 • Alternate Nostril Breathing: Avslappningsteknik som innebär att man andas in genom höger näsborre och sedan ut genom vänster näsborre och vice versa, samtidigt som man håller munnen stängd.
 • Pranayama Andning: Pranayama betyder “andningskontroll” inom yogan. Pranayama sammanfaller med yogiska rörelser och ställningar.
 • Pilates Breathing: Samverkar med din Pilates-träning. Varje andetag är i linje med en hållning och/eller rörelse.
 • Holotropisk andning: En andningsteknik som utvecklades på 1970-talet och som används för att uppnå ett terapeutiskt, förändrat medvetandetillstånd. Kallas även för andning med inringade läppar och avslappning och är en enkel andningsmetod som kan hjälpa till att lindra andfåddhet. När du andas in, räkna långsamt till två när du andas in. Pussa sedan ihop läpparna som om du skulle vissla och andas långsamt ut till fyra. Upprepa detta mönster tills du känner att din andning återgår till det normala.
 • Wim Hof Breathing: Kontroversiell teknik som utvecklats av den nederländska extremidrottaren “The Iceman” (Wim Hof) för att hjälpa människor att uppnå ett förändrat tillstånd.
 • Buteyko Breathing: Andningsövning som utvecklats av en ukrainsk läkare för att hjälpa personer med andningsbesvär som astma.
 • Kapalabhati: Teknik som använder en alternativ andningsteknik: Avslappnade, längre inandningar blandas med kortare utandningar.
 • Andning med punsade läppar: Att andas med punsade läppar hjälper till att slappna av. Det är en enkel andningsmetod som kan hjälpa till att lindra andnöd. Andas in långsamt till två. Pussa sedan ihop läpparna som om du skulle vissla och andas ut långsamt till fyra. Upprepa detta mönster tills du känner att din andning återgår till det normala.